In kader van het project 'verkeersveiligheid op den buiten' nodigt het gemeentebestuur van Kasterlee alle 4de leerjaren van de drie deelgemeenten uit op enkele boerderijen. Daar zullen de leerlingen aan de hand van simulaties met echte landbouwmachines zelf kunnen ondervinden welke verkeerssituaties zich op den boerenbuiten kunnen voordoen.

Politie en mobiliteitsdienst zullen toelichting geven over welke gedragsregels zowel voor fietsers als voor landbouwers gepast zijn in zo'n situaties. De leerlingen zullen zelf aan de slag gaan met rolmeters en kunnen situaties in scène zetten op een speelmat, maar door zelf plaats te nemen in heuse landbouwmachines zullen ze het belang van 'zien en gezien worden' allicht het best ervaren.

Doelstelling van het project is de verkeersveiligheid op landelijke wegen te vergroten door in te zetten op wederzijds begrip en respect bij de verschillende weggebruikers, en door inzicht te geven omtrent risico's die eigen zijn aan grote landbouwvoertuigen.

In elke deelgemeente wordt een bedrijf gezocht waar de 200 leerlingen van de tien verschillende klassen in de loop van maart terecht kunnen.

"Dagelijks fietsen er bijzonder veel kinderen van en naar school, en met veel landbouwgebied en actieve landbouwbedrijven is er dus ook veel landbouwverkeer", zegt schepen van landbouw Guy Van de Perre (CD&V). "Dit project is dan ook zeer toepasselijk en een grote meerwaarde voor de veiligheid van onze schoolgaande jeugd."

De 4de klassers van De Vlieger bijten de spits af op dinsdag 10 maart om 9.30 uur. Zij kunnen terecht op loonwerkbedrijf Van Loco, Hinnekensbergen 12 in Kasterlee.